Inventor: Alinierea intre doua suprafete

Alinierea prin comanda Joint

Aceasta functie este de ajutor in special la subansambluri unde se pot obține rezultate foarte bune prin alinierea rapida a componentelor.

Functia se gaseste langa vechea comanda, Constrain, in panoul Relationships. Tot acolo se regaseste si functia Assemble, utilizata ca o metoda mai usoara a casetei de dialog Place Constraint.

Daca prin comanda Constraint reducem succesiv gradele de libertate ale componentelor, cu ajutorul functiei Joint definim cate grade de libertate mai permitem dupa aplicarea constrangerii. De exemplu, daca o piesa are 6 grade de libertate, prin aplicarea unei constrangeri Joint de tipul Rotational, mai permitem piesei numai o rotatie dupa axa specificata.

Se utilizeaza butoanele de selectie Connect: fie din caseta de dialog, fie din mini-toolbar, selectand puncte de-a lungul muchiilor sau fetelor prin care stabilim interdependenta intre componente. Selectarea fetelor se poate face in orice colt, in mijlocul muchiilor sau in centrul fetei, iar selectarea muchiilor se face in capetele sau mijlocul ei. Daca muchia este circulara, se poate alege centrul. Apoi, putem sa schimbam directia selectie prin Flip si putem modifica orientarea componentelor cu ajutorul functiilor Align.

Controlul modului de asamblare se poate realiza prin limite si distante (Gap), similar optiunii Offfset de la comanda “clasica” Constrain.

  • Pasul 1. Alegeti comanda „Joint” pentru a alinia componentele respective. Puteti merge pe varianta Automatic sau Rigid.

Alinierea Joint

  • Pasul 2. Cu clic dreapta de mouse selectati „Between two faces”.

Clicl dreapta

  • Pasul 3. Selectati cele doua suprafețe ale primei componente care urmeaza a fi mutata / montata (exemplu in imaginea urmatoare).

Componenta 1

  • Pasul 4. Dupa alegerea optiunii pentru a doua componenta, faceti din nou clic dreapta de mouse si selectați „Between two faces” din nou.

Definiti similar doua fete ale celei de-a doua componente. (Exemplu vezi imaginea urmatoare)

Componenta 2

  • Final. Prima componenta este montata langa cea de-a doua componenta intre cele doua suprafete definite, centrate in mod corespunzator (a se vedea exemplul).

Asamblare

Vedere de sus:

Vedere top

Previous

AutoCAD Plant 3D – Diagrame PID din specificatii

Balustrade in Revit – imblanzirea bestiei

Next

Click here to view all of our blog posts