Tolerance Analysis – Inventor

Inventor Tolerance Analysis este disponibil numai in cadrul colectiei Product Design & Manufacturing Collection.

Inventor Tolerance Analysis – Analiza tolerantelor lantului de dimensiuni

Reduce problemele de toleranta ce pot aparea in productie  prin rularea unei analize GD&T (Geometric Dimensioning and Tolerancing) in modelul 3D.

Integrare cu Inventor

Realizeaza analiza tolerantelor lantului de dimensiuni in Inventor atat pentru fisierele native, cat si pentru modele create in alte sisteme CAD.

Rezultate statistice avansate

Calculeaza prin metodele Worst case, RSS si Statistical (v.detalii mai jos) rezultatele analizei. Indicatori raportati din rezultatelor statistice sunt Cpk, Sigma, DPMO sau Yield (productivitate).

Generare de rapoarte

Genereaza rapoarte cu rezultatele analizei cu influenta in costuri pentru inginerii din productie si calitate.

Inventor Tolerance Analysis accepta urmatoarele metode de analiza: Worst-case (metoda interschimbabilitatii totale), Statistical (metoda „6 Sigma”) si Root Sum of Squares (metoda interschimbabilitatii partiale).

Metoda interschimbabilitatii totale

Denumita si metoda de maxim si minim se bazeaza pe conditia ca elementele componente ale lantului de dimensiuni sa asigure respectarea tolerantei date a elementului de inchidere (inclusiv la valorile extreme, superioara si inferioara, permise de campurile lor de toleranta). In literatura de limba engleza, aceasta metoda este denumita metoda aritmetica de calcul sau Worst Case method.

Metoda aritmetica de calcul (sau a interschimbabilitatii totale) este recomandata pentru calculul lanturilor de dimensiuni cu numar mic de elemente componente. Metoda descrisa se aplica deseori la fabricatia in serii mici.

Metoda „6 Sigma”

Este o metoda de analiza statistica extinsa, relativ noua, folosita in special in SUA si care constituie o modificare a metodei RSS. Metoda 6 Sigma introduce indicii de capabilitate a procesului Cp si Cpk in problemele de rezolvare a lanturilor de dimensiuni. Acesti indici de capabilitate sunt folositi la evaluarea preciziei de prelucrare asigurate in procesele de prelucrare mecanica. Metoda Statistical difera de metoda RSS prin aceea ca nu presupune ca nivelul de calitate al unui subansamblu trebuie sa fie acelasi cu cel de la nivelul unei piese.

Utilizarea metodei 6 Sigma este adecvata in cazul unei calitati ridicate a proceselor de fabricatie, pentru volume de productie mari.

Metoda interschimbabilitatii partiale

In timp ce la metoda interschimbabilitatii totale s-a presupus ca toate elementele componente sunt executate simultan la valorile lor limita superioara, respectiv inferioara, permise de tolerante, la metoda interschimbabilitatii partiale se considera ca dimensiunile elementelor componente ale lantului de dimensiuni sunt marimi aleatoare in limitele campurilor de toleranta.  Probabilitatea aparitiei valorilor limita ale abaterilor dimensiunilor in procesele de fabricatie ale pieselor este mica. In consecinta, abaterea elementului de inchidere se va obtine prin insumarea prin metoda probabilista a abaterilor dimensiunilor individuale componente ale lantului.

Aceasta metoda de rezolvare a lanturilor de dimensiuni este utilizata in principal la productia de masa si de serii mari, la care economiile la costurile de fabricatie depasesc costurile asamblarii rezultate din interschimbabilitatea partiala a asamblarii componentelor. Metoda se foloseste la fabricatia de serie si de masa a produselor avand lanturi de dimensiuni cu numar mare de elemente componente.

Previous

Using Exercise to Clear Your Mind

Video Webinar: Modelarea unui tunel in Civil 3D

Next

Click here to view all of our blog posts