Inventor Stress Analysis vs Inventor Nastran

Intro

Daca ati urmarit stirile noastre si ale Autodesk, ati aflat deja ca Autodesk Design & Manufacturing Collection contine si Inventor Nastran. Pentru fanii FEA aceasta este o veste fantastica. Nastran se bucura de o reputatie solida in domeniul calculului ingineresc si nu degeaba. Dar cum este diferit de oferta nativa FEA din Inventor Stress Analysis? Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre aceste aplicatii si pentru a afla diferentele intre ele.

Vechi si bun: Stress Analysis nativ din Inventor

Modulul Stress Analysis din Inventor este fara indoiala un instrument de anvergura util. Desi este relativ limitat in ceea ce priveste materialele si tipurile de analiza pe care le poate calcula, nu toate problemele necesita unelte super-performante. Pentru problemele obisnuite isi depaseste aceste limite printr-o interfata si un fluxul de lucru excelente, fiind rapid si usor de utilizat – folosit ca un prim pas pentru verificari rapide ale proiectului. Ca un bonus suplimentar, deoarece a fost construit chiar de la inceput in Inventor, analiza de eforturi este capabila sa modifice parametrii modelului, pentru a genera rapid si usor studii de optimizare – de exemplu optimizarea diametrului unui stift.

Pro

  • Usor de invatat.
  • Usor de folosit.
  • Precizie pentru cazuri de incarcare uzuale.
  • Capabil de studii de optimizare pe baza parametrilor.

Contra

  • Studii limitate la analiza statica si modala liniara.
  • Materialele nu pot fi decat izotropice.
  • Conditiile limita sunt relativ simple (mecanice).

INVENTOR NASTRAN

Dezvoltat pentru NASA in anii 1960, NASTRAN exista deja pe piata de o perioada lunga de timp, fiind dezvoltat si imbunatatit continuu, devenind unul dintre cele mai puternice si de incredere pachete FEA din ziua de azi. Datorita achizitiei Autodesk, NASTRAN exista ca plug-in pentru Inventor („NASTRAN In-CAD”), accesibil din tabul „Environments”.

Opus analizei de eforturi native din Inventor, NASTRAN este complex si putin mai dificil de utilizat, dar si mult mai puternic si mai cuprinzator. Capabil sa se ocupe de o multitudine de tipuri de studii si materiale (vezi tabelele de mai jos), NASTRAN este cu siguranta “nava amiral”, atunci cand discutam de FEA.

Pro

  • Varietate mare de tipuri de studii, inclusiv non-liniare, tranzitorii si termice.
  • Gama larga de materiale, inclusiv metale, materiale plastice, ceramica etc., cu proprietati liniare si neliniare, anizotrope, supuse la oboseala si compozite laminate.
  • Precizie pentru o gama larga de cazuri de incarcare, inclusiv incarcari dinamice.
  • Conditii limita complexe (mecanice, termice, tranzitorii).

Contra

  • fluxul de lucru este mai complicat.
  • nu este capabil inca de studii de optimizarea pe baza parametrilor.

Comparatie

In tabelul de mai jos sunt comparate in paralel cele doua instrumente FEA, in ceea ce priveste tipurile de analiza oferite si materialele disponibile.

Concluzii

Ultimii ani au aduse imbunatatiri considerabile ale interfetei INVENTOR NASTRAN, iar astazi este o solutie puternica si o adaugare extrem de binevenita in familia Autodesk.

Previous

Tuning pentru Revit

Video Webinar: Proiectare pentru fabricatie aditiva

Next

Click here to view all of our blog posts