iLogic si Inventor
Unul dintre cele mai interesante si utile lucruri pe care le puteti face cu proiectele dvs. este sa profitati de automatizare. Aceasta inseamna captarea regulilor logice si know-how-ului despre proiect. Pentru utilizatorii Inventor, aceasta se traduce in utilizarea iLogic ca parte critica a procesului de proiectare și inginerie. Modulul s-a aflat in Inventor inca din decembrie 2008, o data cu achizitionarea Logimetrix. De atunci, iLogic a fost nucleul automatizarii in proiectare pentru utilizatorii Inventor.
Un procent de aproximativ 20% dintre utilizatorii Inventor folosesc iLogic ca motor de automatizare. Acest motor se aplica la aproape orice, de la crearea unui parametru Multi-Value pentru a modifica o dimensiune, pana la un ansamblu complet cu peste 2.000 de parametri. Avand in vedere aceste aspecte, Inventor continua sa imbunatateasca iLogic in doua moduri:
- face ca modulul sa fie din ce in ce mai usor de utilizat pentru incepatori, si
- continua sa adauge functionalitati suplimentare de automatizare.
Utilizarea din ce in ce mai usoara a iLogic ii ajuta pe utilizatorii noi sa aiba curajul sa inceapa sa scrie reguli. In aceeasi masura, ii ajuta pe utilizatorii experimentati sa fie mai eficienti in automatizarea propriilor modele.
Astfel, Inventor 2018 a adaugat acestui modul posibilitatea de autocompletare a codului si culori pentru sintaxa, ajutand la identificarea usoara a regulilor.
Inventor 2019 a contribuit cu posibilitatea de a denumi geometria (fete, muchii sau vertex) si de a salva direct in reguli starea modelului (componente, constrangeri de componente, constrangeri si multiplicari tip Pattern).
Salvare stadiului curent al modelului
Inventor 2019 nu are doar rolul de a facilita initierea in iLogic, ci sa si adauge functionalitati suplimentare pentru a-l dezvolta mai departe. Din punct de vedere istoric, configurarea unui ansamblu cu iLogic a insemnat modificari de vizibilitate a componentelor, blocarea sau deblocarea (Suppress) componentelor si constrangerilor. Astfel, lucrul la nivel superior de ansamblu general se putea ingreuna din cauza volumului mare de piese si subansambluri.
Noul sistem de gestionare a componentelor din Inventor 2019 permite utilizatorilor sa adauge sau sa elimine piese si constrangeri din ansamblul de nivel superior. Acest lucru duce la imbunatatirea perfomantei in cazul modelelor mari și complexe. Acum devine foarte simplu sa captam stadiul curent al unei constrangeri.
Se pot apoi scrie reguli care sa gestioneze aceasta constrangere pe baza geometriei denumite, in mai multe piese, care pot fi ulterior adaugate sau eliminate din subansamblu functie de specificatiile din proiectare. Inventor 2019 furnizeaza de asemenea, un sistem Help suplimentar pentru functiile iLogic cu referire la API-ul iLogic.
Urmatorul articol din aceasta serie isi propune sa va prezinte un exemplu concret.