In cultura orientala principiile Feng Shui se regasesc in toate aspectele vietii. Chinezii respecta si aplica aceste invataturi pentru a canaliza energiile prozitive si a le respinge pe cele negative. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa creeze un mediu propice prin amenajarea spatiului de locuit si a celui in care isi desfasoara activitatile de zi cu zi.
Exista cladiri in Hong Kong care au fost proiectate de la inceput tinand cont de invataturile Feng Shui. Unele cladiri au fost construite avand niste goluri (gauri) mari in mijlocul lor. Pentru cultura noastra acestea par ciudate si la prima vedere nu gasim o explicatie logica pentru aceasta decizie. Insa raspunsul este: DRAGONUL.
De-a lungul secolelor, dragonul a captivat imaginatia oamenilor. In contrast cu reprezentarile occidentale, in care este un monstru oribil, de temut si care trebuie ucis, in China dragonul este o creatura celesta, intruchipand spiritul pamantului si al cerului, ce se manifesta in diferite forme si reprezentand tot ceea ce este viguros, puternic si favorabil.
Acele gauri in cladiri poarta numele de “Porta Dragonului”. Conform mitologiei orientale dragonul locuieste in zona muntoasa si in fiecare zi el coboara la malul marii iar seara se intorce acasa. De acceea au fost concepute acele porti pentru a le permite dragonilor sa circule liberi si pentru a nu bloca cursul normal al energiei Chi.
Chiar daca noua ni se pare un pic cam ciudat si plin de superstitie, in China, Feng Shui-ul este un lucru cat se poate de serios. Exista specialisti in Feng Shui care sunt gata sa ofere consultanta in toate domeniile de activitate.
Spre exemplu tot in Hong Kong cladirea bancii centrale a Chinei a fost construita fara a respecta principiile Feng Shui si alte firme cu sedii in zona respectiva au acuzat acest lucru si au pus pe seama formei cladirii invecinate chiar si falimentul afacerilor.