Introducere in Joint
Incepand cu versiunea 2014 a fost adaugata o functie noua pentru asamblarea componentelor, Joint, precum si o terminologie noua si anume, Relationship. Prin aceste functionalitati noi se urmareste marirea posibilitatilor de asamblare a componentelor, simuland mai usor gradele de libertate in raport cu eventuala lor miscare (cinematica). Tot prin aceasta functie se simplifica reducerea tuturor gradelor de libertate printr-o singura constrangere (echivalent Grounded).
Functia se gaseste langa vechea comanda, Constrain, in panoul Relationships; tot acolo se regaseste si functia Assemble, utilizata ca o metoda mai usoara a casetei de dialog Place Constraint.
Bineinteles, comenzile se regasesc si meniul de maus clic dreapta, Marking Menu.
Cum functioneaza functia Joint
Daca prin comanda Constrain reducem succesiv gradele de libertate ale componentelor, cu ajutorul functiei Joint definim cate grade de libertate mai permitem dupa aplicarea constrangerii. De exemplu, daca o piesa are 6 grade de libertate, prin aplicarea unei constrangeri Joint de tipul Rotational, mai permitem piesei numai o rotatie dupa axa specificata.
Tipuri de constrangeri Joint din Inventor si gradele de libertate permise dupa aplicarea lor.
Cum se aplica constrangerile Joint?
Se utilizeaza butoanele de selectie Connect: fie din caseta de dialog, fie din mini-toolbar, selectand puncte de-a lungul muchiilor sau fetelor prin care stabilim interdependenta intre componente. Selectarea fetelor se poate face in orice colt, in mijlocul muchiilor sau in centrul fetei, iar selectarea muchiilor se face in capetele sau mijlocul ei. Daca muchia este circulara, se poate alege centrul.
Apoi, putem sa schimbam directia selectie prin Flip si putem modifica orientarea componentelor cu ajutorul functiilor Align:.
Controlul modului de asamblare se poate realiza prin limite si distante (Gap), similar optiunii Offfset de la comanda “clasica” Constrain.
Finalizarea definirii constrangerii Joint
Dupa ce definim modul de aplicarea a constrangerii Joint, mai putem controla pozitia sau miscarea componentelor cu cateva optiuni disponibile tot pe meniul obtinut cu clic dreapta. De exemplu, daca dorim conservarea pozitiei curente, dar nu si restrictionarea gradelor de libertate, utilizam optiunea Lock. Cu optiunea Protect monitorizam constrangerea si obtinem avertizari asupra interferentelor ce pot aparea cu alte constrangeri aditionale.
Constrangerile Joint pot fi utilizate simultan cu cele Constrain, de unde si noua terminologie, Relationships. Utilizand comanda Show Relationships putem vizualiza clar ce anume reprezinta constrangerea respectiva si care este impactul ei asupra componentelor asamblate.
Selectand pictograma aferenta observam relatia intre componente, iar comanda Show Sick furnizeaza informatii privind starea acestora: relatie intrerupta sau supra-constrangere (reducerea mai multor grade de libertate decat ce este posibil).
Acum, nu mai ramane decat sa le testati si folositi.