To BIM Ready or Not to BIM Ready?

To BIM Ready or Not to BIM Ready? Aceasta este intrebarea. Am pus aceasta intrebare inspirata din literatura shakespeariana pornind de la un subiect care a devenit foarte popular in domeniul proiectarii in constructii, si anume modelarea BIM.

De fapt, arhitectii si inginerii proiectanti din domeniul constructiilor ar trebui sa isi puna mai multe intrebari in acest sens:

  1. Imi trebuie neaparat BIM?
  2. Ce am de castigat daca utilizez BIM?
  3. Cand ar trebui sa fac pasul spre BIM?

Pentru a raspunde acestor intrebari precum si altora care deriva din acestea, iata cateva idei si informatii din diferite site-uri de specialitate sau puse in discutie la diverse conferinte si evenimente din domeniu.

Proiectarea in domeniul constructiilor este o afacere, care chiar daca are particularitatile ei, are la baza aceleasi principii care conduc catre succes ca orice alta afacere din alte domenii. Cea mai buna metoda de a construi o afacere de succes este sa gasesti o nisa neexploatata sau cu foarte putine variante de a fi acoperita. Avand in vedere ca in Romania momentan implementarea BIM este inca la inceput in comparatie cu restul Europei, sau mai bine zis al lumii, acest lucru poate fi exploatat de catre cei curajosi in favoarea lor. Este mult mai bine sa fii printre primii care adopta si implementeaza acest sistem decat sa astepti pana te obliga piata si normativele. Apropo de intrebarea „Cand ar trebui sa fac pasul spre BIM?”, raspunsul este categoric ACUM, daca nu cumva ai inceput deja. Daca astepti pana ce toata lumea incepe sa foloseasca acest mod de lucru s-ar putea sa fie prea tarziu.

Ce spun normativele in domeniu despre acest mod de lucru? Existe reglementari in acest sens pe plan national si international?

Pe plan international lucrurile au evoluat mult in acest sens. Sunt tari care sunt extrem de avansate in modelarea BIM. De exemplu: Statele Unite ale Americii (este lider mondial cu toate ca BIM nu este impus prin lege), Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud (aici BIM este deja obligatoriu pentru proiectele din sectorul public, dar si pentru proiectele din mediul privat cu bugete mai mari de 50 mil. dolari), Australia, Noua Zeelanda, Chile, Danemarca. Toate aceste tari au adoptat BIM si si-au impus anumite conditii proprii prin legi si normative in care BIM este obligatoriu.

Alte tari din Europa precum Olanda, Spania, Germania, Belgia, Elvetia, Austria au elaborat deja standarde si/sau ghiduri nationale in domeniu, iar in alte tari sunt in curs de elaborare. Marea Britanie este una din tarile cu cel mai inalt grad de implementare BIM. Guvernul britanic a impus la nivel national ca toate proiectele in constructii realizate din investitii publice sa fie livrate utilizand BIM. In sprijinul acestei abordari un rol important l-a avut si elaborarea unei colectii impresionante de standarde care vin sa reglementeze si sa organizeze cadrul legal necesar pentru ca industria constructiilor sa utilizeze BIM.

Implementarea BIM in toate aceste tari are un efect indirect si asupra pietei de proiectare din tara noastra. Datorita cererii tot mai mari de proiecte BIM si concurentei tot mai puternice de pe piata, companii mari din Europa cauta colaboratori buni, experimentati in BIM si in Romania. Tara noastra este vazuta cu un bun potential de forta munca bine calificata si, de ce sa nu spunem, ieftina, in comparatie cu restul Europei. Acest lucru ofera o buna oportunitate pentru cei care sunt deja cunoscatori si lucreaza BIM. Inca un motiv pentru a fi BIM Ready.
La nivel European s-a constituit un comitet tehnic care se ocupa cu standardizarea in domeniul BIM. Aceste poarta numele CEN/TC 442 Building Information Modelling.

Cum stam cu BIM-ul in Romania?

Pentru a intelege cum stam cu implementarea BIM in Romania o sa fac apel la clasificarea nivelurilor de implementare prezentate in standardul britanic PAS 1192-2:2013.

Sunt 4 niveluri de implementare:

  • NIVEL 0: proiecte elaborate cu programe 2D cu planse realizate electronic si livrate pe hartie.
  • NIVEL 1: proiecte de tip 2D si 3D.
  • NIVEL 2: modele informationale pentru fiecare disciplina implicata: arhitectura, structura, instalatii.
  • NIVEL 3: (iBIM) presupune realizarea unui singur model integrat al cladirii.

In momentul de fata Romania se situeaza, conform acestei clasificari, undeva in zona nivelului 1. Exista in tara proiecte realizate partial cu conceptul BIM.

Din punct de vedere al standardizarii, lucrurile incep sa se miste in aceeasi directie cu restul Europei si la noi in tara. Acest lucru se datoreaza Organismului National de Standardizare – ASRO, organism care s-a implicat si in implementarea Eurocodurilor.

Activitatea de standardizare nationala din domeniul BIM este coordonata de ASRO in cadrul comitetului tehnic national de standardizare ASRO/CT 335 BIM si sustenabilitatea mediului construit al carui secretariat este detinut de INCD URBAN INCERC. Acesta este comitetul national oglinda pentru comitetul european de standardizare CEN/TC 442 Building Information Modelling.

La nivel european CEN/TC 442 lucreaza la elaborarea proiectelor:

  • prEN ISO 19650-1 Organization of information about construction works – Information management using building information modelling – Part 1: Concepts and principles
  • prEN ISO 19650-2 Organization of information about construction works – Information management using building information modelling – Part 2: Delivery phase of the assets

Dupa aprobarea acestor doua standarde, comitetul tehnic roman ASRO/CT 335 le va adopta ca standarde nationale, astfel furnizand cadrul necesar specialistilor din constructii pentru implementarea BIM la nivel national.

Membrii comitetului ASRO/CT 335 au semnalat si necesitatea elaborarii unui standard national care sa stabileasca cadrul general de desfasurare al activitatilor de construire in domeniul BIM.

Avand in vedere toate cele prezentate mai sus, singura concluzie logica la care putem ajunge este ca trebuie sa fim BIM Ready cat mai repede pentru a avea un avantaj competitional pe piata si pentru a fi deja pregatiti pentru vremea cand BIM va fi obligatoriu.

Cursuri de instruire BIM Ready

Man and Machine Romania iti sta la dispozitie cu o lista completa de cursuri, unica in Romania. De ce unica? Pentru ca oferim instruire pentru toate specialitatile (arhitectura, structuri, instalatii) tinand cont de colaborarea intre acestea si pentru toate rolurile: Modelator BIM, Coordonator BIM si Manager BIM.

Tu cat de BIM Ready esti? Contacteaza-ne pentru a afla!

Previous

Video Webinar: Noutati in Colectia AEC 2019 pentru proiectarea structurala

Noutati in Vault 2019: Noul Project Sync!

Next

Click here to view all of our blog posts